Vår historia

50 år – med vår stolta historia in i framtiden

En sann entreprenörsanda…

Andersson & Rask grundades 1965 av Tore Andersson och Lennart Rask. Under 2015 fyller vi alltså 50 år, ett halvt sekel där det hänt otroligt mycket. Häng med på resan, som faktiskt började redan 1962.

1962

1962 drev Tore Andersson åkeriverksamhet medan Lennart Rask arbetade på Vägverket. Lennart var dock trött på att ”knack ner stakbusk” och drevs av en längtan att starta eget. Han köpte då en långtradare av Tore Andersson, men det var inte självklart att det skulle bli någon affär. Lennart slarvade sånär bort checken han skulle betala med, men allt löste sig och en ljuv per-sonkemi uppstod mellan de två entreprenörerna. Det klickade så pass bra att duon 1963 slog sina påsar ihop och bildade F:a Schakttjänst.

1965

1965 såg Andersson & Rask Åkeri AB dagens ljus, ett aktiebolag som inriktade sig på bergsprängning och åkeri. Tore och Lennart köpte sprängutrustning, dumpers och truckar i en skala som aldrig skådats i Hofors. Folk i bygden skakade på sina huvuden och undrade hur det där skulle gå. Och när byggkrisen kom i slutet av 1960-talet höll skeptikerna på att få rätt. Konkursen var nära, men genom hårt arbete överlevde Andersson & Rask den kritiska perioden.


1969

1969 är ett klassiskt årtal för Andersson & Rask. Företaget hade då klarat byggkrisen och jobbvolymerna ökade åter. Samma år ljöd startskottet för vad som idag är kärnverksamheten, maskinuthyrning. Det slumpade sig nämligen så att en gaffeltruck, en tolvtonnare, på valsverket i Smedjebacken gick sönder. Trucken skulle ta några veckor att laga och i väntan på det tipsades man om att Andersson & Rask hade en sådan truck stående. Reparationen av trucken drog ut på tiden. När den åter var i bruk hade arbetsledningen på valsverket insett en sak – att hyra maskinen var ju mycket bättre än att äga den själv. Därmed var maskinuthyrningsdelen på Andersson & Rask född! Men det skulle dröja innan den verksamhetsgrenen blev huvudnäringen.

1979

1979 gjordes den största investeringen dittills. Då köptes den fastighet där huvudverksamheten finns idag. Med den nya stora fordonsverkstaden ock företaget ännu en verksamhetsgren. En fjärde sådan, försäljning av reservdelar, kom också igång. 1990 byggdes verkstaden ut med 300 kvadratmeter.

1980-talet

En högkonjunktur svepte över Sverige i början av 1980-talet. Andersson & Rask satt dock ganska lugnt och höll igen med nyinvesteringar. Trots det utökades åkeriverksamheten och Andersson & Rask försåg bland annat Vägverket med plogbilar. I början på 1980-talet tog Tores son, Lars Toresson, över efter sin far och även Lennarts söner, Rickard och Roland Rask, började arbeta på företaget.


1990-talet

1991 slog lågkonjunkturen hårt mot svenska företag, även Andersson & Rask. Men istället för att permittera personalen hittades en annan väg. När chaufförerna inte var fullt arbetsbelastade gick de gå olika utbildningar, till exempel gällande arbetslagstiftning. Valet att inte säga upp anställda var logiskt, sett ur Andersson & Rasks filosofi. Chaufförerna hade ställt upp när allt rullade på, nu var det företagets tur att ge tillbaka. När konjunkturen sedan vände stod Andersson & Rask mycket väl rustade, med en lojal arbetsstyrka. Bra medarbetare har alltid varit en grundsten i verksamheten.

1993 var Andersson & Rask en av Hofors största arbetsgivare, med 50 anställda. Företaget hade blivit auktoriserat av Volvo Lastvagnar i nära samarbete med Lastbilsbolaget i Gävleborg.

1995 gick Lennart Rask, den ene av grundarna, bort endast 58 år gammal.

Nästa generation fick fullt ut ta ansvar för företaget. Rickard Rask blev VD, brodern Roland började sköta transport- och sprängverksamheten och Lars Toresson fortsatte inom sitt ansvarsområde ekonomi och administration.

Detta var också året då man bestämde sig för att ändra inriktning och fullt ut satsa på maskinuthyrning, rental. En avveckling av åkeriverksamheten påbörjades.

2000-talet

Under 2000-talet fortsatte satsningen på maskinuthyrning. I början av 2004 gick företagets andre grundare, Tore Andersson, bort 84 år gammal.

2005 fanns 33 anställda och 175 fordon i maskinparken. Andersson & Rask hade då gjort sig känt för sin flexibilitet, effektivitet och sina bra priser.

2011 utsågs Andersson & Rask till Årets företag i Hofors. Juryns motivering löd: ”För att man framgångsrikt och målmedvetet ändrat inriktning inom en konkurrensutsatt bransch. Från att ha varit ett traditionellt åkeri har man idag skapat ett modernt uthyrnings- och serviceföretag i tidens anda.”